Guvernul Republicii Moldova

ÎNTREPRINDEREA DE STAT SERVICII PAZĂ A MAI

A A A

Main menu

26 de ani de la începutul conflictului armat de la stînga Nistrului din anul 1992

Published on: Mon, 03/05/2018 - 10:28

Astăzi la data de 02 martie 2018 se împlinesc 26 de ani de la începutul conflictului armat de la stînga Nistrului din anul 1992.

Astăzi, 2 martie 2018 s-au desfășurat evenimentele dedicate comemorării a 26 ani de la începutul acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova și celor căzuți în conflictul armat din stânga Nistrului, în anul 1992. 

Ziua comemorării a început cu depuneri de flori la placa comemorativă din incinta Direcției Reacționare Operativă din strada Vadul lui Vodă, 100 A, în memoria colaboratorilor căzuţi la datorie.

Evenimentul a continuat cu un marș al memoriei, la care au participat veterani de război și angajații ÎS Servicii Pază a MAI, la Complexul memorial „Eternitate” și monumentul „Maica îndurerată”, printr-un miting de comemorare și depunere de flori la Plăcile comemorative, la care a participat Primul ministru, Pavel Filip, conducerea Ministerului de Interne, conducerea                       ÎS Servicii Pază a MAI și veterani de război.

Conflictul armat de la Nistru a început la 2 martie 1992. Acordul de încetare a focului a fost semnat la 21 iulie 1992 de către Republica Moldova și Federația Rusă. Potrivit datelor oficiale, la conflictul armat au participat circa 29 de mii de persoane, dintre care 287 au decedat, iar în conformitate cu hotărârea Parlamentului din 26 februarie 2010, ziua de 2 martie este numită Ziua Memoriei.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda